Да бъдем ли или да

Питали ли сте се някога какво заслужава човечеството – да продължи житейския си път или да бъде изтрито завинаги от лицето на Земята? Светът е пълен с толкова насилие и жестокот, че понякога си мислим, че не трябва да ни има. Вижте само какво се случва по света – хора се изтребват, деца гладуват, хиляди животниски видове изчезват с невероятно голяма скорост. Смятате ли, че заслужаваме да загинем като вид? Не, разбира се. Там, където има алчност и зло, има и поезия и добро. Защото има хора – творци и мечтатели, които ежеминунтно ни доказват, че красотата и светлината живеят във всеки един от нас.

Човечеството заслужава спасение. Заслужава мир и щастие. Защото любовта, състраданието и разбирателството са също неотменна част от нас.

Да, напълно сме наясно с жестокостите, описани в човешката история,  геноцидите и расизма, с унищожителните войни и атомната бомба над Хирошима, с политическите машинации и жаждата за власт и богатство. Наясно сме с начина, по който социалните системи, които сме си изградили с времето, са създадени така, че да облагодетелстват само най-богатите.

Но сме наясно и с нещо друго. Въпреки болката, бедността и несправедливостта, която ни заобикаля, всички ние сме израз на Божественото. Ние сме духовни същества в човешки тела. Не сме безгрешни, но именно грешките са това, от което се учим да израстваме и да се усъвършенстваме духовно. Ние сме творци, създатели на красота с непреходна стойност, извираща от дълбините на човешките ни души – музика, поезия, картини, скулптури, храмове – всичко това е еманация на божественото, което живее дълбоко във всеки един от нас.

Заслужаваме изобилие. Заслужаваме любов и траен мир. Заслужаваме състрадание – към себе си и към другите.

Заслужаваме чист въздух и вода. Заслужаваме плодородна и богата почва. Заслужаваме да живеем в хармония с растенията и животните.

Заслужаваме свободна финансова система, която да дава възможност на всички. Заслужаваме безплатни енергийни технологии. Заслужаваме жилища, дрехи и чиста храна за всички.

Заслужаваме образователна система, която да стимулира растежа, творчеството, вдъхновението и безграничността на човешкия дух.

Заслужаваме свободата в нейната най-истинска и същинска форма.

null